4 tips om je oude kleding een nieuw leven te geven

Puilt jouw kledingkast ook uit? Je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 88% van hun kleding niet dragen. Tijd voor een kleine opruimactie dus. Maar wacht even voor je je kleding zomaar in de vuilbak gooit, en kies voor een milieubewuste manier om je kleding een tweede leven te geven. Zoek je oude kleding bij elkaar en volg onze tips over wat je er nog mee kan doen. PS: door je kleding aan ons goede doel te geven, kan je nooit misgaan!

Modeontwerpers pakten vroeger elk seizoen met een nieuwe collectie uit, maar vandaag hangen er bijna wekelijks nieuwe stukken in de winkels. Ze sporen je zo aan om steeds vaker en meer te kopen. Het gevolg ken je: een miskoop, een broek die niet perfect past of een trui die na één keer wassen versleten lijkt. Je kast zit dus overvol met ongedragen kleding.

Het is hoog tijd om komaf te maken met jouw overvolle kledingkast en je afdankertjes te verzamelen. Je hebt familie en vrienden waarschijnlijk al overstelpt met kleding, maar toch blijft er heel wat over. Wat doe je dan met die oude kleding? Wij helpen graag verder met enkele tips.

1. Rommelmarkt of gespecialiseerde winkel

Je kan met je oude kleren gemakkelijk nog een klein centje bijverdienen en er iemand anders blij mee maken. Verkoop ze bijvoorbeeld op een gezellige rommelmarkt in de buurt. In regio Antwerpen kan je onder andere op de markten van GOEGEKREGEN terecht.

Heb je een iets duurdere smaak? Merk- en designerkleding verkoop je het best bij een gespecialiseerde tweedehandswinkel of website. Deze winkels kopen je kleding over, of hangen ze in hun winkel. Bij dat laatste gaat de opbrengst gedeeltelijk naar de winkeleigenaar. In Antwerpen kan je hiervoor terecht bij onder andere Rosier 41 of Pardaf.

2. Online platformen

Heb je geen tijd om rommelmarkten of winkels te bezoeken? Dan biedt het internet nog een hoop mogelijkheden. Online platformen zoals vinted.be en tweedehands.be zijn twee bekende website waarop je terecht kan. Je moet enkel een foto uploaden en het platform doet de rest van het werk. Let wel steeds op voor oplichters!

Ook voor merk- en designkleding kan je online terecht. Neem bijvoorbeeld een kijkje op thenextcloset.com  en labellov.com.

3. Kledingruil

Al van kledingswappen gehoord? Dit is vandaag de dag helemaal hip. Je ruilt je kleding voor die van iemand anders. Er worden vaak kledingswaps georganiseerd, maar je kan het ook zelf organiseren onder vrienden. Het nadeel is dat je garderobe niet afslankt. Je neemt opnieuw een heleboel kleding mee naar huis die je niet altijd nodig hebt.

4. Doneer aan het goede doel!

Je kan natuurlijk ook je kleding aan het goede doel geven door je kleding in een rode kledingcontainer van WMH te doneren. Daarmee help je andere mensen én dat is meteen ook de snelste manier om je kledingkast leeg te maken. Ook versleten en kapotte kleding zijn bij ons welkom: die verwerken we tot nieuwe stoffen!

Uiteraard bestaan er verschillende textielinzamelaars, maar met een sociale partner zoals Wereld Missie Hulp weet je zeker dat je donatie goed terecht komt. Kijk dus steeds goed in welke container je je kleding steekt. WMH investeert de opbrengsten uit textielinzameling in kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten en daarmee werken we wereldwijd aan gelijke kansen voor iedereen. De kledingcontainers van Wereld Missie Hulp vind je op www.uitdekleren.be.

En wat doe jij met de kleren die je niet meer draagt? Denk je ook aan WMH? Laat het ons weten met een reactie!

5 Reactie's
  • Marijke De Vos
    Geplaatst op 14:00h, 13 november Beantwoorden

    Ik geef in mijn omgeving: dit is een klein deel. ’t Grootste deel gaat naar ’t goeie doel: WMH uiteraard! 99%.

  • Tilly Stuckens
    Geplaatst op 17:02h, 13 november Beantwoorden

    Nu eerst zo’n container van W MH vinden… Nog nooit gezien in mijn omgeving. Misschien wat locaties opgeven?

    • Marlien De Vos
      Geplaatst op 09:44h, 14 november Beantwoorden

      Dag Tilly, we hebben meer dan 1400 kledingcontainers verspreid staan over heel Vlaanderen. Ik weet natuurlijk niet precies waar je woont, maar via deze link vind je de kledingcontainer het dichtst bij jou in de buurt: http://www.uitdekleren.be.

  • Judith van Lint
    Geplaatst op 11:12h, 14 november Beantwoorden

    Ik heb een donsdeken over. Mag dit ook in de container? Moet het gewassen zijn? Want het lag al een tijd ongebruikt op een stapel… Als het om een JBC punt gaat, geef je dan de zak in de winkel af?

    • Marlien De Vos
      Geplaatst op 11:58h, 05 december Beantwoorden

      Ja, donsdekens mogen ook in onze containers! Spullen die heel erg vies zijn, bijvoorbeeld omdat ze onder de modder zitten, kan je beter eerst even wassen. Maar jouw donsdeken lijkt me proper genoeg om zo in de container te deponeren :-).

      In de JBC-winkels staat een inzamelkorf waar je je kleding (in een gesloten zak) in kan deponeren.

Geef een reactie