Dat klinkt als muziek in de oren

Heb je een muziekinstrument dat je niet meer gebruikt? Bij Music Fund zijn ze er wat mee! Al meer dan tien jaar lang zamelt de organisatie oude instrumenten in en geeft ze een tweede leven in landen zoals de Democratische Republiek Congo. Met hun opleidingen voor herstellers, garanderen ze bovendien dat de instrumenten lang mee zullen gaan.

In 2002 trok Lukas Pairon, oprichter van Music Fund, regelmatig met zijn muziekensemble Ictus naar de Westbank om er les te geven in lokale muziekscholen. Ondanks het grote enthousiasme onder de bevolking, was er een praktisch probleem: door het conflict met Israël zijn muziekinstrumenten in de streek erg moeilijk te verkrijgen. Op vraag van de lokale bevolking organiseerde Lukas daarom in 2005 een eerste inzameling van instrumenten in België.

“De eerste inzameling was een enorm succes: tijdens het eerste weekend werden ongeveer 500 instrumenten opgehaald.”

Die inzameling was een enorm succes. Tijdens het eerste weekend werden ongeveer 500 instrumenten opgehaald. Die werden opgeknapt en Lukas vervoerde ze vervolgens zelf met de vrachtwagen naar de Gazastrook en de Westbank. Eens ter plekke werden ze verdeeld onder lokale orkesten en muziekscholen.

Intussen is Music Fund in heel wat andere landen actief, ook in Congo. Daar werken ze vooral in de streek rond Kinshasa en Bukavu. Voor het transport van de ingezamelde muziekinstrumenten, doet Music Fund regelmatig een beroep op Wereld Missie Hulp. We betalen daarbij ook een deel van de transportkosten.

Zelf ontwikkelde Lukas de afgelopen jaren een hechte band met de partners van Music Fund in Kinshasa. Hun projecten zijn voornamelijk gericht op jongeren met een moeilijke achtergrond, zoals voormalige bendeleden of straatkinderen. Dat inspireerde hem om een doctoraatsonderzoek te voeren naar de impact van muziek op de sociale integratie van deze jongeren.

Ook in eigen land doet Music Fund belangrijk werk, bijvoorbeeld door instrumenten uit te lenen aan Belgische muziekscholen. Leerlingen met beperkte financiële middelen hebben hierdoor toegang tot een muziekinstrument.

Music Fund zamelt instrumenten in, verdeelt ze en leent ze uit, maar leidt ook herstellers op zodat het materiaal langer meegaat.

Maar Music Fund doet veel meer dan alleen het inzamelen, verdelen of uitlenen van muziekinstrumenten. In verschillende landen leidt Music Fund namelijk ook herstellers van muziekinstrumenten op. Zo garanderen ze dat het materiaal langer mee gaat, en bieden ze de lokale bevolking de kans op een bijverdienste of zelfs een nieuwe job.

De meest getalenteerde lokale herstellers krijgen naast een meerjarige opleiding de kans om hun onderwijs verder te zetten met een stage in het herstelatelier van Music Fund in Marche-enFamenne of in een heuse herstelschool in Italië of Frankrijk. Die kennis kunnen ze vervolgens in samenwerking met Music Fund verder verspreiden in hun eigen land.

Twee herstellers die via Music Fund een opleiding kregen in Kinshasa, werken nu mee aan de uitbouw van de herstelopleiding in Bukavu. Door hun kennis van de lokale talen zijn ze een grote meerwaarde voor die opleiding. Bovendien kunnen zij door les te geven aan anderen, zelf nog meer bijleren.

Heb je zelf een instrument om weg te schenken? Ze zijn bij Music Fund steeds welkom. Leuk is ook dat je kan volgen waar je schenking precies naartoe gaat. Zo weet je zeker dat je geliefde muziekinstrument terechtkomt bij iemand die minstens even veel passie voor muziek heeft als jij. Meer info vind je op musicfund.eu.

Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘In Congolese voetsporen’ van ons MERCIE-magazine dat in augustus 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels omtrent de Democratische Republiek Congo en welke projecten WMH in dit land steunt!

Geen reactie's

Geef een reactie