De omzwervingen van een radiostation

WMH verstuurt van alles naar de derde wereld. Kleding, medisch materiaal, voertuigen… en onlangs een compleet radiostation! Lees hieronder het verhaal van broeder Raf en de bevolking van Bondo.

‘Kan er bij ons geen radiostation geïnstalleerd worden, net zoals in andere bisdommen?’ De bevolking van het Keniaanse district Bondo stelde begin jaren ’90 deze vraag aan Broeder Raf, die zich al jarenlang inzet voor deze gemeenschap.

Broeder Raf wilde graag helpen, maar de oorlog die destijds woedde, stak een stokje voor het hele transportplan. In 2005 was het eindelijk zo ver. Het station dat broeder Raf al meer dan 10 jaar had klaarstaan werd plechtig ingehuldigd.

Het station functioneerde tot 2015. Door het tropisch warm en vochtig klimaat van Bondo ontstonden heel wat mankementen en was het station niet meer bruikbaar.

Maar ‘Nzambe alalaka’, letterlijk vertaald uit het Lingala: God slaapt nooit. De oplossing kwam dit keer uit Limburg. Mathieu Mondelaers stopte wegens ouderdom met zijn uitzendingen voor radio-Ham. Hij was daarom naarstig op zoek naar een gemeenschap in de derde wereld waar zijn installatie een tweede leven zou kunnen krijgen.

In zijn zoektocht naar een geschikte kandidaat voor zijn installatie contacteerde hij WMH. WMH bracht Mathieu Mondelaers en Broeder Raf samen en de zaak was rond. Of toch bijna. De installatie moest ‘enkel’ nog verzonden worden. Hierbij kwamen heel wat vervoersmiddelen en omzwervingen kijken:

  • van Ham naar WMH (waar alles in een container werd gestoken)
  • per camion van WMH naar de haven van Antwerpen
  • per boot van Antwerpen naar Matadi
  • per camion van Matadi naar Kinshasa
  • per vlot van Kinshasa naar Kisangani, op vier grote prauwen die met lianen aan elkaar werden gebonden
  • Per tractor met aanhangwagen van Kisangani naar Bondo, vervolgens op een ander vlot en tot slot met een camion die glorieus en met veel getoeter de straten van Bondo inreed om zijn aankomst aan te kondigen.

WMH’s verzendingsdienst zorgde in 2017 voor een goede afloop van dit hele verhaal.

1Reactie

Geef een reactie