De roeping om anderen te helpen

Vijfentwintig jaar lang woonde Eduard Costermans in de Democratische Republiek Congo als Pater Dominicaan. Hij was er logistiek verantwoordelijke voor talloze projecten en in die functie heeft hij bijna heel het land gezien. Momenteel verblijft hij in het Dominicanenklooster in Leuven, maar het is duidelijk dat een stukje van zijn hart nog steeds in Afrika vertoeft.

“Ik werk al samen met Wereld Missie Hulp sinds de oprichting in de jaren tachtig, een samenwerking die nog steeds even vruchtbaar is. Vorig jaar voltooiden we de bouw van een college in Isiro, in het noordoosten van het land. WMH heeft voor die school een fikse lading kantoorgerief opgestuurd en bovendien geholpen met de transportkosten. Inmiddels hebben zo’n 300 leerlingen hun eerste schooljaar op het nieuwe college succesvol afgerond.”

“De Congolese Dominicanessenzusters verwerken stof tot kleding en verkopen die. Met de opbrengst wordt een apotheek gebouwd.”

Costermans houdt contact met een aantal kerkelijke organisaties in het land en zijn zendingen leggen vaak vele duizenden kilometers af. “Onlangs heeft WMH nog een lading kleding en stof ter beschikking gesteld van de Congolese Dominicanessenzusters in het bisdom Isiro, wat zo groot is als België en Nederland samen. Dat transport heeft nu al zo’n 2000 kilometer afgelegd. Een groot deel van die stof kan ter plaatse worden verwerkt en verkocht. De opbrengst wordt gebruikt voor de bouw van een apotheek.”

Kerkelijke organisaties in ontwikkelingslanden worden vaak gezien als een relikwie uit een vorig tijdperk. Toch illustreert het werk van Costermans dat congregaties zoals de zijne nog steeds waardevol werk leveren. Maar ook hij moet, als een van de laatste van zijn soort, toegeven dat hij langzaamaan te oud wordt. “Het werk heb ik altijd met liefde gedaan. Maar als iemand het wil overnemen, graag.”

Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘In Congolese voetsporen’ van ons MERCIE-magazine dat in augustus 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels over projecten in D.R. Congo.

Geen reactie's

Geef een reactie