Kleine beetjes die echt helpen

Wat een spontane ontmoeting allemaal kan doen. Project AXUM van Peter en Marie-Anne zorgt, dankzij de financiële steun van Wereld Missie Hulp, voor de opleiding en de emancipatie van meisjes en jonge vrouwen in de stad Axum.

”Bij de begeleiding van de meisjes gebruiken we onze intuïtie, ons hart en ons gezond verstand. We hebben zeker niet de ambitie om een groot en uitgebreid project te worden. We investeren het geld van onze organisatie rechtstreeks in de mensen zelf, in al hun dringende en noodzakelijke behoeften”, vertelt Marie-Anne.

Kleine maar wonderbaarlijke ingrepen

Wanneer Peter en Marie-Anne op bezoek zijn in Axum, zien ze dat er altijd mensen bijkomen die hulp nodig hebben. Deze mensen kunnen steeds rekenen op de hulp van het project, die ze krijgen van de plaatselijke vriendenkring van Peter en Marie-Anne. “Via ons netwerk volgen wij vanuit België alles op. We hebben regelmatig contact via Facebook, Skype en e-mail. Onze ingrepen zijn relatief klein, maar het effect ervan is soms zo groot dat ze levens kunnen redden. Iedere keer laten de mensen vanuit Axum zien wat ze met de hulp van het project hebben verwezenlijkt.”

Maximum gewicht aan hulpgoederen

In hun vliegbagage neemt het koppel telkens het maximum toegelaten gewicht aan hulpgoederen mee naar Ethiopië, maar dat is uiteindelijk toch beperkt. Daarom kopen ze sommige spullen in Ethiopië zelf. Maar hoe duur is het leven daar? En hoe overleven arme mensen op het platteland of in de bergen daar? “Voor 1 euro kopen we in Axum een kilo meel. Een hele week groenten en fruit voor een gezin kost 5 euro, en een kip kost er 4 euro. Daarnaast betalen we 10 euro voor een grote zak houtskool. Wanneer we een röntgenfoto laat nemen in Ethiopïe, betalen we 20 euro, en de prijs voor het maandelijks huren van een éénkamerwoning is 22 euro. Twee maanden computeropleiding kost er 24 euro en een nieuwe computer koop je daar voor 80 euro.”

Hoop voor Ethiopië

Ethiopië is het tweede dichtsbevolkte land van Afrika met grotendeels een landelijke bevolking, slechts 17,5% van de inwoners woont in steden zoals Addis Abeba. Momenteel is er een licht stijgende economische groei en het gemiddeld jaarlijks inkomen van een gezin is tussen 2007 en 2013 verdubbeld tot 550$. Ethiopië voert een enorme strijd tegen armoede en mikt bijvoorbeeld op een verdrievoudiging van het aantal bezoekende toeristen. Deze zijn nodig om het land een extra economische boost te geven.

De droom van Peter & Marie-Anne

Marie-Anne Steurs en Peter De Cock wonen in Rotselaar bij Leuven. Ze hebben twee kinderen en baten al 35 jaar lang een bakkerij uit in Merksem. Ze houden beiden van tuinieren, dansen en reizen. En tijdens één van die reizen besloten ze een hulpproject op te richten.

Het begon in 2008 toen ze naar Ethiopië reisden, een land dat ze min of meer op goed geluk uit een reisbrochure kozen. Toen ze tijdens hun reis een markt in Axum bezochten, hingen er plots twee meisjes aan hun arm. Straatkinderen zijn overal in Afrika, in Ethiopië, en dus ook op de markt van Axum. De meisjes vroegen hen niets of probeerden hen niet ergens heen te lokken, maar ze liepen gewoon gezellig een eindje mee. Deze ontmoeting leidde tot het begin van een briefwisseling en een volgende reis waar ze kennis maakten met hun familie, een vriendenkring bouwden en het project AXUM startten.

Meer over Axum

Axum is een middelgrote stad in het noorden van Ethiopië. In vergelijking met de westerse standaarden is het leven zwaar: veel armoede, weinig rechten voor vrouw en kind, verse oorlogsherinneringen, en er is een levensverwachting van amper 50 jaar. Maar wanneer men kijkt naar andere delen van Afrika biedt het leven in Axum nog enige hoop. Net omdat er in deze streek vaak maar een béétje hulp nodig is om iemand van de rand van de afgrond te houden. Dit is ook de overtuiging van Project AXUM: elke euro en elke materiële gift is er nuttig.

2 Reactie's
  • Eddy de nil
    Geplaatst op 19:57h, 21 juli Beantwoorden

    Hallo, mooi artikel doet altijd deugd om te lezen dat we toch met velen zijn in verbondenheid . Ikzelf ben ook reeds 18 jaar bezig in Addis en Gondar. Groetjes eddy van caprioolkinderen

    • Marlien De Vos
      Geplaatst op 08:22h, 23 juli Beantwoorden

      Hallo Eddy, wat goed om te horen! Als je graag eens met ons over je project wil spreken en in aanmerking wil komen voor steun voor je project, kan je dit formulier invullen: https://www.wemakehope.be/projectaanvraag/

Geef een reactie