Kleine zaadjes, grote dromen

Ecuador is een prachtig land gelegen op de evenaar en bekend om haar enorme verscheidenheid aan klimaatzones, landschappen en tradities. Maar achter het vertrouwde beeld van de glimlachende Ecuadoriaan met zijn panamahoed, schuilt wanhoop.  Het land lijdt sterk onder de gevolgen van een verwoestende aardbeving en ettelijke naschokken. ECASSEF Foundation werkt samen met de lokale bevolking via  verschillende initiatieven om een betere toekomst te creëren.

“De landbouw in heel Ecuador is er slecht aan toe, ook in het noordwesten van het land, waar ECASSEF werkt.  Daar doen Ecuadoriaanse boeren vaak aan monocultuur. Dit wil zeggen dat er slechts één product geteeld wordt, terwijl de gronden meer aankunnen. Daarenboven gebruiken veel boeren chemische meststoffen, wat enorm slecht is voor de grond”, legt vrijwilligster Cil Van Opstal uit. De landbouwassociaties van deze streek zochten dan ook een oplossing en vroegen ECASSEF om hulp. ECASSEF antwoordde in 2012 met een demonstratieve boerderij waar lokale boeren gratis een opleiding kunnen volgen.

Het doel van de demonstratieve boerderij is om de afhankelijkheid van de landbouwer van één product te doorbreken en de  gronden ecologisch te verbeteren. Zo is het noordwesten van Ecuador geschikt om koffie te kweken. “Hoewel dit een langdurig en moeizaam proces is – het duurt 2 à 3 jaar vooraleer er een eerste koffieboon is – kan een goed onderhouden koffieplantage voor een verzekerd inkomen zorgen gedurende twintig jaar.”, legt Cil uit.  “Dankzij de workshops en lessen die ECASSEF geeft, krijgen de lokale boeren de opleiding die ze nodig hebben om zelf aan het werk te gaan op hun eigen grond.”

Eén van deze lokale boeren is Rafael Moran. Rafael veranderde zijn manier van werken, ontwikkelde zich en is nu ook de verantwoordelijke van de demonstratieve boerderij. Hij plant, oogst en onderhoudt de gewassen, en is een boegbeeld voor velen.  “Het is voor deze mensen dat we het doen, we zien echt dat er verbetering op komst is. We werken enorm nauw samen met de lokale bevolking en deskundigen en we nemen ook de kennis van de voorouders in acht.”

Duurzaamheid is een woord dat centraal staat in alle projecten van ECASSEF. “Niet enkel in onze eigen demonstratieve boerderij gebruiken we de zelfgemaakte organische meststoffen, we proberen ook grotere landbouwbedrijven aan te sporen om duurzaam te zijn tegenover het milieu en de boeren. Ontwikkelingssamenwerking staat niet meer gelijk aan Sinterklaas spelen. Je deelt niet gewoonweg iets uit, maar je werkt samen met de lokale bevolking aan een betere duurzame toekomst.”

Cil Van Opstal is sinds 2012 een vaste vrijwilligster bij ECASSEF Foundation. Zij reist één keer per jaar af naar Otavalo om van daaruit gedurende 3 maanden intensief mee te helpen.  Zo helpt ze mee zaden te planten, te oogsten en geeft ze workshops.  Ze haalt haar energie uit de omgang met de vele gezinnen en kinderen in de buurt.

ECASSEF staat voor ‘Ecuadorian Cultural Anthropological Social Scientific and Educational Foundation’. De stichting is in 2003 erkend in Ecuador door het ‘Ministerio de Inclusión Económico y Social’ (Ministerie van Economische en Sociale Inclusie). De organisatie gelooft in integrale processen, waar culturele, antropologische, sociaal-economische, wetenschappelijke, ecologische en educatieve aspecten met elkaar verweven zijn. ECASSEF werkt vanuit de vragen van de doelgroepen, steeds met respect  voor mens, milieu en culturele eigenheid. Naast landbouwprojecten houdt deze organisatie zich ook bezig met projecten om kinderen te helpen een juiste opleiding te volgen.

De Vriendenkring van ECASSEF is een 4de pijlerorganisatie in België die de werking van ECASSEF in Ecuador ondersteunt.

Geen reactie's

Geef een reactie