Ontsnappen uit de gevangenis

Eerlijk werk is één van de belangrijkste wapens in de eeuwigdurende strijd tegen armoede. Dat heeft Bernadette Glisse van Caritas Cambodia alvast goed begrepen. Met haar project in twee gevangenissen in Siem Reap helpt ze gevangenen door middel van gespecialiseerde vakopleidingen een toekomst op te bouwen buiten de gevangenismuren.

In 2005 begon Bernadette met het Inclusive Livelihood Program. De bedoeling was eerst om medische zorg te organiseren voor de gedetineerden van twee provinciale gevangenissen. “Maar we merkten dat veel gevangenen niet voor het eerst gevangen zaten, en de meesten uit een achtergrond van armoede en misbruik kwamen. Toen we hen vroegen wat de voornaamste oorzaak van hun problemen was, bleek het antwoord duidelijk: ze wisten niet hoe ze eerlijk geld moesten verdienen.”

“In Cambodja betekent naar de gevangenis gaan dat je slechte karma ontwikkelt, waardoor mensen je zelfs niet meer durven bezoeken. Zo raken mensen snel in de marge.”

“Het merendeel van de gevangen heeft niet veel familie en onder hen zijn veel jongeren. Bijzonder vaak kwamen ze door armoede in straatbendes terecht, dealden ze drugs, stalen ze motors en scooters, en beroofden ze mensen op straat. In sommige gevallen gingen ze uiteindelijk over tot geweldpleging en zelfs moord. Vaak ging het dan om wanhoopsdaden om uit de handen van de politie te blijven, want naar de gevangenis gaan is in hun ogen geen optie.”

Naaiopleiding voor de gevangenen.

Les om motors te repareren in één van de gevangenissen.

“In Cambodja betekent naar de gevangenis gaan dat je slechte karma ontwikkelt, iets wat in het volksgeloof besmettelijk is. Mensen durven gevangenen hierdoor niet te bezoeken of te helpen en gedetineerden belanden dus makkelijk in de marge van de samenleving. Het was overduidelijk dat ze nood hadden aan begeleiding en zelfontplooiing.”

“Met Caritas begonnen we opleidingen te organiseren, maar eenvoudig was dat allerminst. Vanwege het culturele karma-probleem, durfden de mensen van het bevoegde ministerie eerst zelfs niet langs te komen in de gevangenissen om de situatie in te schatten. Toen het ons toch lukte om de directeur van het onderwijsdepartement een bezoekje te laten brengen, was hij onmiddellijk ontroerd. De onfortuinlijke jongelingen deden hem denken aan zijn eigen kinderen en de inspiratie om een helpende hand toe te steken volgde snel.”

“We merken dat de gevangenen aanzienlijk meer levenslust en zelfvertrouwen opbouwen.”

“We kregen geld om de nodige infrastructuur te bouwen, evenals ruwe materialen voor zaken als het repareren van motoren, naaien, borduurwerk, cosmetica en maquillage. Het vinden van leerkrachten was niet eenvoudig omdat veel mensen in de gemeenschap ook bang waren voor hun zielenheil, maar met de hulp van het onderwijsdepartement losten we dit probleem snel op.”

“Vandaag voorzien we opleidingen in naaiwerk, techniek, ICT, landbouw, cosmetica en meer. De gedetineerden krijgen zelfs een mooi certificaat als ze een opleiding hebben afgerond dat ze in de buitenwereld kunnen gebruiken. Daar zijn ze altijd erg trots op.”

Leren bouwen en verbouwen.

“Het werk dat we verrichten in de gevangenissen geeft ons veel voldoening. Niet enkel krijgen mensen met sociale, mentale en fysieke beperkingen door dit project een eerlijke kans om zich te ontwikkelen, maar we merken ook dat de gevangenen aanzienlijk meer levenslust en zelfvertrouwen opbouwen.”

“Vroeger zaten ze vaak gewoon in hun cel en was er letterlijk en figuurlijk weinig beweging in te krijgen. Nu zoeken ze meer sociaal contact, gaan spontaan naar de ziekenboeg als er iets scheelt en zijn over het algemeen beter gehumeurd. Ze lijken weer een doel te hebben in het leven. Het enige wat we in de toekomst nog willen doen, is hen beter opvolgen als ze de gevangenis eenmaal verlaten hebben. Dat zou ons project compleet maken.”

Om de opleidingen met drie jaar te kunnen verlengen, draagt WMH graag financieel bij aan dit mooie initiatief! Meer informatie over de projecten van Caritas Cambodja vind je op caritascambodia.org.

Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘Eerlijk werk’ van ons MERCIE-magazine dat in december 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels over projecten voor eerlijk werk.  

Geen reactie's

Geef een reactie