Tanzania – TanziPads voor jonge vrouwen

Wat?

TanziPads wil de drempel verlagen voor jonge meisjes om naar school te gaan in Tanzania. Door menstruatie en onvoldoende toegang haken veel meisjes vaak af.

 

Hoe?

Met TanziPads willen enkele studenten van KULeuven de meisjes een vorming bieden op vlak van gezondheid, puberteit, hygiëne, alsook een vaardigheidstraining over productie en business geven. Via het aanbieden van herbruikbaar maandverband kunnen meer meisjes naar school gaan.

 

WMH helpt mee

WMH steunt dit project financieel en helpt zo mee met de opstart van de lokale productie, de aanschaf van 4 naaimachines en allerlei materiaal voor de trainingen.

Over het werk van TanziPads
Herbruikbaar maandverband – de TanziPads – biedt voor meisjes de perfecte middenweg tussen dure producten en onhygiënische materialen. Bovendien wil TanziPads de meisjes met de introductie van de herbruikbare maandverbanden een vorming bieden in verband met gezondheid, puberteit, hygiëne en menstruatie. Met een investering in materialen en opleiding van de lokale bevolking is het mogelijk een duurzame en op termijn zelfvoorzienend project op te starten dat zal voorzien in herbruikbaar maandverband. TanziPads voorziet zo een opleiding voor deze jongen vrouwen

DSC_0081_2lr
DSC_0121lr

Problematiek
In Tanzania wordt hard gewerkt aan onderwijs voor iedereen. In lager onderwijs is het registratieniveau bij de hoogste van Afrika, met slechts een klein verschil tussen jongens en meisjes. Ondanks de inspanningen blijft echter de transitie naar secundair onderwijs problematisch: het registratieniveau bedraagt 30,8% voor lager secundair onderwijs en slechts 1,9% voor hoger secundair onderwijs. Vooral bij meisjes ziet men een enorme drop-out. Menstruatie is één van de grootste redenen waarom meisjes achterop geraken en uiteindelijk niet meer naar school komen. Door armoede hebben velen namelijk geen toegang tot wegwerpbare maandverbanden en tampons zoals wij die kennen. Door het gebruik van onhygiënische materialen ter vervanging van maandverband, worden de meisjes blootgesteld aan verscheidene infectieziekten. Bovendien is het taboe omtrent menstruatie enorm, waardoor ook schaamte en stigmatisatie opgroeiende meisjes parten speelt. Door menstruatie en onvoldoende toegang tot hygiënische producten verliest een meisje in totaal tot 6 weken school per jaar jaar.